Leiderschap in de zorg
Leiderschap in de zorg

Het toepassen van leiderschap in de zorg is niet per se een eenvoudige taak, maar zeker wel boeiend. Ik heb in meerdere ziekenhuizen gewerkt en wat je ziet is dat er veel ongeschreven wetten zijn.

Leiderschap in de zorg: mijn ervaringen

Zo zijn er sterke hiërarchische onderstromen, waarbij de ene specialisatie, meer macht heeft dan de andere. Als bestuurder moet je hiermee dealen, maar ook als Bedrijfsleider/ Gemandateerd Specialist spelen deze onderstromen een grote rol.

Zit jouw specialisatie of afdeling onderaan de keten, dan kost het meer moeite om respect, prioriteit en budget te krijgen. Eigenlijk zonde, want we hebben elkaar nodig.

Als er bijvoorbeeld geen onderzoeken in het lab uitgevoerd kunnen worden, is het voor een specialist moeilijk bepalen wat het issue is. Of als instrumenten niet tijdig gesteriliseerd en getransporteerd zijn, kan een operatie toch niet plaatsvinden, hoe kundig de chirurg ook is.

Het is belangrijk daarom heel belangrijk om naar het geheel te blijven kijken voor optimale stroming. Als er geen stroming is, dan ontstaan er issues, zelfs relatief kleine zaken kunnen grote impact hebben.

Leiderschap binnen een specialisatie

Ook binnen een specialisatie is het als Bedrijfsleider / Gemandateerd Specialist belangrijk om goed te blijven luisteren, kijken en blokkades weg te nemen. Hoe beter je dat kan en het geheel blijft waarnemen, hoe meer succes en rust op de afdeling.

Dit heeft weer een belangrijk effect op de patiënt. Want wat ik zeker heb gezien is dat ondanks bestaande onderstromen, bijna iedereen in het ziekenhuis echt passie voelt voor en urgentie ervaart bij het gezond maken van de patiënt. Dit is een sterke verbindende factor en een belangrijke basiswaarde voor stroming in de gezondheidszorg.

Door energetisch (wat stroom en waarom en wat stroomt niet en waarom) te blijven waarnemen ben je veel effectiever.

Ik leer leiders daarom hoe ze snel en effectief stroming (pragmatisch en ook op hartsniveau) in de organisatie kunnen realiseren voor een optimale leiderschap in de zorg.

Wil je meer weten, stuur gerust een berichtje. Ik geef graag vrijblijvend toelichting.

 

Hieronder een interessant artikel van het HeartMath® Institute over kracht van het hart.

The heart is the most powerful source of electromagnetic energy in the human body, producing the largest rhythmic electromagnetic field of any of the body’s organs. The heart’s electrical field is about 60 times greater in amplitude than the electrical activity generated by the brain. This field, measured in the form of an electrocardiogram (ECG), can be detected anywhere on the surface of the body. Furthermore, the magnetic field produced by the heart is more than 100 times greater in strength than the field generated by the brain and can be detected up to 3 feet away from the body, in all directions, using SQUID-based magnetometers.

Link naar gehele artikel over de energetische communicatie van het hart:

https://www.heartmath.org/research/science-of-the-heart/energetic-communication/

Literatuur:

https://www.heartmath.org/research/science-of-the-heart/bibliography/