Organisatie verandering
Organisatie verandering: hoe maak je het veilig?

Tijdens een organisatie verandering vinden er doorgaans tal van gebeurtenissen plaats binnen het team. Daarom is het van essentieel belang om te zorgen voor een veilige en stabiele werkomgeving. Dit draagt bij aan een succesvolle verandermanagement.

Ons brein werkt zo dat we meer bezig zijn met het voorkomen van falen dan met het genereren van succes. Dat is natuurlijk een zinvol programma ten behoeve van voortbestaan, echter zorgt ook wel vaak voor stilstand en weerstand bij verandering. Ook bij verandering ten goede, wat natuurlijk weer jammer is.

Het weerstandprogramma van ons brein heeft te maken met veiligheid, want dat is simpelweg de taak van ons brein. Om te kunnen veranderen/verbeteren is er daarom dus dat gevoel van veiligheid nodig.

Hoe maak je organisatie verandering veilig?

Hoe creëer je zo’n gevoel tijdens een veranderproces nou? Dat is veel makkelijk dan men vaak denkt.

Het begint met het leggen van verbindingen.

Kijk maar naar de communities in welke vorm dan ook. Een hechte dorpsgemeenschap of soultribes, het maakt niet echt uit. De veiligheid zit hem in het verbonden zijn met elkaar.

Dat betekent niet dat je goede vrienden hoeft te zijn met jouw collega’s, maar wel dat ieders energie bijdraagt aan het resultaat van de groep.

Als die verbinding wordt gelegd met oog voor de ieder en focus op win voor ieder, dan is die verbinding hetgeen de veiligheid garandeert en is veranderen of vernieuwen juist makkelijk en positief, want uiteindelijk ga je geen verandering aan als je niet het idee hebt dat het een verbetering is.

Als leider is het belangrijk dat je dit faciliteert. Dat doe je door zoveel mogelijk in de neutraliteit te blijven.

Om dat weer te kunnen doen is het belangrijk dat je vooraf de heldere kaders meegeeft waar binnen men zich kan verbinden. Wellicht denk je dat deze kaders als beperkend worden ervaren, maar dat is meestal niet zo, ook deze kaders geven veiligheid.

Het is namelijk zo dat de meest personen graag van veel toegevoegde waarde willen zijn, ook op hun werk. Dat betekent dat ze moeten weten wanneer ze met de juiste dingen bezig zijn en die kaders zijn ervoor om te zorgen dat de focus krachtig blijft en men goed weet wat de bedoeling is.

Neem contact met mij op!

Het mooie is dat als deze verbindingen in dynamische harmonie zijn en worden onderhouden, dat je hiermee een krachtig middel hebt om met externe veranderingen om te gaan, zoals we de afgelopen en zeer waarschijnlijk de komende jaren, hebben meegemaakt en nog gaan meemaken.

Ik kan jou als leider, in een online 1-1 training, leren hoe je dit concept tijdens een veranderproces toepast. Het zijn 6 sessies (tweewekelijks) en wordt gelijk praktisch toegepast gedurende de training. Dus weinig studietijd, maar direct effectueren (€ 1331 of 3 termijnen van € 332). Stuur gerust vrijblijvend een bericht.