• Home
  • 5
  • Inclusief leiderschap

Inclusief leiderschap

Het concept van inclusief leiderschap is van vitaal belang om een positieve energiestroom en gezonde verbinding binnen je organisatie te bevorderen.

Inclusief leiderschap: betere beslissingen en productiviteit verbeteren

Het gaat om het omarmen van diversiteit en het waarderen van de unieke perspectieven en ervaringen die elk individu meebrengt. Door dit te doen, kan de organisatie gebruik maken van de diepgang en volledigheid van verschillende standpunten om weloverwogen beslissingen te nemen en de prestaties te verbeteren.

Een inclusieve leider zal een omgeving creëren waarin alle medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, ongeacht hun achtergrond of ervaring. Door open te staan voor verschillende perspectieven, zal een inclusieve leider betere beslissingen nemen en de algehele productiviteit van het team verbeteren. Het bevorderen van inclusief leiderschap kan ook leiden tot meer innovatieve oplossingen, aangezien het toelaten van verschillende ideeën kan leiden tot nieuwe en creatieve benaderingen van problemen.

Wat is inclusief leiderschap?

Inclusief leiderschap is gericht op de waarde van inbreng van alle teamleden. Door de informatie van de verschillende teamleden open met elkaar te ontvangen, wordt er connectie gemaakt met een collectief brein. Hierdoor neemt creatiekracht enorm toe. De rol van de leidinggevende hierbij is het realiseren van veiligheid in de groep vanuit een positie van neutraliteit borgen.

Inclusief leiderschap: wat zijn de voordelen?

Hieronder licht ik enkele inhoudelijke elementen van inclusief leiderschap graag aan jou toe. Heb je nog enkele vragen? Neem dan direct contact met mij op of vraag een quick scan op de website aan!

Analytische denkers tegenover conceptuele denkers

Een leuk voorbeeld is analytische denkers en conceptuele denkers laten samenwerken in je organisatie. Het huidige onderwijsstelsel is geschikt voor analytische denkers (stap voor stap – van klein naar groot). Deze groep denkt met de linkerhersenhelft. Daarnaast heb je ook de conceptuele denkers: zij denken groot, zien het hele plaatje en kunnen willekeurig de inhoud vullen van groot naar klein. Deze groep denkt met de rechterhersenhelft.

Die laatste groep kan niet veel met het onderwijs zoals dat nu wordt aangeboden en hebben vaak opleiding onder hun intellectuele capaciteit voltooid. In dat geval is het belangrijk dat je als leider op een andere manier naar deze groep kijkt. Niet naar de afgeronde opleiding en diploma’s, maar juist naar de resultaten, passie en creativiteit van deze werknemers.

Functies binnen de organisatie

Voor een organisatie is het echt geweldig om bijvoorbeeld ook conceptuele denkers erbij te betrekken. Dit zijn namelijk de mensen die met de effectieve en vaak originele oplossingen komen voor complexe problemen. Als je deze groep het ‘wat’ laat uitdenken en de andere groep de invulling van het ‘hoe’ laat bedenken, dan kom je uiteindelijk tot een totaal geoptimaliseerd resultaat. Inclusief leiderschap loont dus voor iedereen!

Informatie aanvragen

Vul onderstaande gegevens in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Inclusief leiderschap toepassen?

Het kan vaak helpen om met iemand te sparren over inclusief leiderschap en jouw aanpak hierin. Vraag daarom vrijblijvend een gratis Quick Scan aan, zodat wij ons samen kunnen buigen over jouw vraagstuk.

Waar sta ik zelf voor:

– Win voor iedereen
– Groei van effectiviteit
– Groei voor iedereen
– Creëren van optimum binnen de visie van de organisatie en ieders persoonlijke talenten

You thrive, my drive!

Waarom Servadvies

  • Hedendaags leiderschap en visie.
  • Direct resultaat en op positieve wijze. 
  • Versimpelen van processen. 
  • Verbinden in de samenwerking.  
  • En in gelijkwaardigheid en win-win. 
  • Out-of-the box oplossingen. 
  • Direct naar de kern. 
  • Iedereen in dezelfde richting.

Direct contact: 06 813 850 53

Ma t/m vrij: 09:00 – 17:00