Situationeel leidinggeven
Situationeel leidinggeven – Leidinggeven is bepaald niet eendimensionaal. Iedere situatie en combinatie van personen vraagt om een open frisse blik om er het maximale uit te halen.
Situationeel leidinggeven in 4 diverse stappen
Als leidinggevende heb je hierin een belangrijke en creatieve rol. De vraag is wellicht hoe je dit nou makkelijk en natuurlijk kan doen. Hieronder heb ik mijn kijk daarop beschreven.
Kort samengevat bestaat mijn kijk op situationeel leidinggeven uit de onderstaande vier stappen:
1. Visie en korte termijn doelen helder formuleren.
2. Frequente communicatie lange termijn visie en korte termijn doelen.
3. Oprecht luisteren naar teamleden.
4. Daar waar mogelijk alles toepassen binnen de visie en korte termijn doelen. Speur naar win voor iedereen.
Hieronder licht ik de belangrijkste vier stappen van situationeel leiderschap graag voor jou toe. Heb je nog enkele vragen? Neem dan direct contact met mij op of vraag een quick scan op de website aan!
1: Visie en korte termijn doelen helder formuleren
Hoe kan je eenvoudig situationeel leidinggeven? Een van de belangrijkste dingen is heel helder en concreet zijn over de richting van je organisatie, zowel op korte als op lange termijn. Dat geeft iedereen de gelegenheid om daaraan bij te dragen. Maak het niet te moeilijk. Het is echt niet nodig om sessies te hebben waarbij iedereen aanwezig is. Een visie en doelstelling communiceren kan ook via een korte communicatieboodschap dat via het intranet of op schermen op relevante locaties wordt verspreid.
Zodanig giet je de eerste stap van situationeel leiderschap in het inspireren van je medewerkers en blijft de visie en doelstelling top-of-mind.
2: Frequente communicatie lange termijn visie en korte termijn doelen
Daarnaast is het in situationeel leiderschap belangrijk om de visie en korte termijn doelen transparant én frequent te communiceren. Vaak wordt gedacht dat het zinvol is als het management veel achterhoudt omdat het niet relevant of eenvoudig te begrijpen is door haar medewerkers. Echter, daarmee worden teamleden tekort gedaan en worden ook relevante kansen gemist die juist op de werkvloer te signaleren zijn. Daarnaast kun je jezelf afvragen: als het te complex is om uit te leggen, voegt het dan iets toe?
Complexiteit en het achterhouden van informatie komt situationeel leiderschap niet ten goede. Mijn ervaring heeft me geleerd dat complexiteit vaak oude blokkades zijn of beperkingen die nog bestaan vanuit de historie. Als je fris en open naar deze complexiteit kijkt, zie je vaak dat het veel simpeler kan. Succes zit vaak in de eenvoud. Zo ook bij situationeel leiderschap.
3: Oprecht luisteren naar teamleden
Je hebt de visie en korte termijn doelen op een rijtje. En hebt deze helder en transparant gecommuniceerd naar het team. Dan is het tijd voor de derde stap in situationeel leiderschap: persoonlijk contact tussen de leidinggevende en de teamleden. Vraag hen wat ze denken te kunnen bijdragen aan deze visie en korte termijn doelen. Vergeet deze vragen ook niet aan jezelf te stellen. Vraag waar zij blokkades zien. Het is belangrijk dat het delen veilig is, dat betekent dat informatie nooit tegen iemand of iets gebruikt kan worden. Zodra dat gebeurd neemt de effectiviteit onmiddellijk af en is de impact daarop vaak veel groter dan het eventuele issue. Zie issues tijdens situationeel leidinggeven als een uitdaging en stimuleer je team om er ook zo naar te kijken.
Kijk hierbij alleen naar de oplossing, dat verhoogt de vibe. Een hoge vibe betekent altijd groei, bijvoorbeeld in effectiviteit of de gezondheid van jouw organisatie. Daar waar je energie op focust komt het resultaat.
4: Tijdens situationeel leiderschap speuren naar een ‘win’ voor iedereen
Speur tijdens situationeel leiderschap naar de individuele skills en geef die meer ruimte. Als je even los van de vaste functieprofielen kijkt naar de capaciteiten en voorkeuren van een individu zie je dat iemand veel meer in huis heeft dan de functieprofiel aangeeft. Dit kan wellicht toch ingezet worden. Die persoon blij, jij blij. organisatie blij.
Kijk ook naar de dingen die mensen niet leuk vinden en ga op zoek naar oplossingen. Hierdoor bevorder je de effectiviteit en onderlinge betrokkenheid. In een team is er altijd wel iemand die iets wél leuk vindt, wat de ander niet leuk vindt om te doen. Als je hier out-of-the box naar kan kijken, gaat dat gaat enorme waarde toevoegen aan de organisatie. Situationeel leidinggeven gaat om gehoor geven aan de ander, waardoor iedereen de kans krijgt om te winnen. Vind daarin je eigen balans.
Informatie aanvragen
Vul onderstaande gegevens in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!
Training in situationeel leiderschap
Het kan vaak helpen om met iemand te sparren over situationeel leiderschap en jouw aanpak daarin. In mijn leiderschapstraining reik ik tools en handvatten aan, waardoor jij situationeel leiderschap eigen maakt. Vraag vrijblijvend een gratis Quick Scan aan, zodat wij ons samen kunnen buigen over jouw vraagstuk.
Waar sta ik zelf voor:
– Win voor iedereen
– Groei van effectiviteit
– Groei voor iedereen
– Creëren van optimum binnen de visie van de organisatie en ieders persoonlijke talenten
You thrive, my drive!
Waarom Servadvies
- Hedendaags leiderschap en visie.
- Direct resultaat en op positieve wijze.
- Versimpelen van processen.
- Verbinden in de samenwerking.
- En in gelijkwaardigheid en win-win.
- Out-of-the box oplossingen.
- Direct naar de kern.
- Iedereen in dezelfde richting.
Direct contact: 06 813 850 53
Email: serva@servadvies.nl
Ma t/m vrij: 09:00 – 17:00